Werkwijze

Ik ben Marijke Taks-Scheffer (Venlo, 1944), keramist, gevormd op H19, Centrum voor Kunst en Cultuur. Sinds 2005 ben ik lid van atelier ‘De Werkplaats’, een vereniging van kunstenaars in Oosterhout.

In eerste instantie ging mijn interesse uit naar schilderen maar al gauw interesseerde ik mij voor het materiaal klei. Ik heb aan verschillende kleitechnieken geproefd en uiteindelijk heb ik mijn eigen vorm gevonden en verder ontwikkeld, steeds op zoek naar vernieuwing.

Mijn werk is met de hand gemaakt en opgebouwd uit stukjes, rollen en plakken klei. Soms voeg ik pigmenten toe en breng ik structuren aan. Als het vormen klaar is wordt het werk biscuit gebakken en vervolgens geglazuurd en/of bewerkt met krijt en oxydes. Bij Raku-stook bewerk ik de vorm na de biscuit-stook met engobes en/of glazuren. Ik ga door met bewerken en stoken totdat de vorm helemaal af is.

Ik werk intuïtief en ga uit van wat mijn aandacht heeft en wat me boeit. Dat kan een vorm zijn, een thema, de natuur, of iets uit mijn omgeving. Ik laat me leiden door mijn ingevingen en laat de inspiratiebron los. Waar ik naar toe ga is onbekend. Iedere stap is een verrassing. Langzaam wordt het onbekende zichtbaar. Zo ontstaan mijn unieke keramische objecten.